Lichaamsgerichte Psychologie

De achtergrond

In de praktijk zie ik veel cognitief ingestelde cliënten; mensen die voornamelijk hebben geleerd om te ‘denken’ en die zijn vergeten om ook te ‘voelen’. Hierbij wordt duidelijk dat de cliënt het contact met het lichaam verloren is geraakt en ik noem deze cliënten wel eens ‘wandelende hoofden’. Door enkel in het denken te blijven hangen en cognitieve therapie aan te gaan, zie ik dat er een ‘trucje’ wordt aangeleerd en dat de cliënt onvoldoende naar het gevoel (de emotie) kan gaan of deze onbewust blijft vermijden. Lichaamsgerichte therapie schakelt het denken uit, waardoor je automatisch gaat voelen en emoties op een diepere laag gevoeld en verwerkt kunnen worden.

De behandeling

Als lichaamsgericht psycholoog werk ik met een zachte vorm van therapie waarbij de connectie wordt gemaakt tussen denken en voelen. Hierbij wordt de hulpvraag benaderd via een systeem van factoren (zoals het gezinssysteem of onderlinge relaties tussen gebeurtenissen). Om als lichaamsgericht psycholoog aan de slag te kunnen gaan, is het voor mij belangrijk om zelf ook in goed (intuïtief) contact met mijn lichaam te staan. Zeker in de beginfase van de behandeling kan het zijn dat mijn lichaam vertelt wat er in de cliënt gebeurt in plaats van dat de cliënt het zelf kan waarnemen. Ik kan dan als een spiegel functioneren en vragen of mijn gevoel klopt. 

Het effect

Door het leren voelen en het aanvaarden van je fysieke sensaties, leer je op welke wijze je lichaam je in het dagelijks leven (emotionele) signalen geeft en op welke wijze je deze kunt interpreteren. Je leert aangeleerde gedragspatronen als reactie op een uitdagende situatie te herkennen en om te buigen naar helpende patronen. Zo vermindert angst, verbetert je stemming en energielevel of ervaar je beter contact met jezelf en anderen.

De cliënt

Deze vorm van therapie werkt bij iedereen die hier voor open staat. Zeker als je vaker cognitieve therapie hebt gevolgd en deze onvoldoende heeft aangeslagen of wanneer je sterk in je hoofd zit en vanuit je hoofd leeft. Wanneer je al makkelijk in contact met je lichaam komt, kan deze therapie snel bij je aansluiten.

Traumatherapie
Traumatherapie kan inhouden dat er een grote impactvolle gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden, maar het kan ook te maken hebben met herhaalde negatieve ervaringen met hetzelfde thema of met vroegkinderlijke overtuigingen. Deze behandelvorm in de lichaamsgerichte therapie helpt je om inzicht te krijgen in de oorzaken van je gevoelens en om terug te gaan naar momenten in je leven die grote impact hebben op wie je nu bent. Middels fysieke beweging in en aanraking van het lichaam worden ook nu weer emotionele blokkades vrijgemaakt. Zie ook dit filmpje  over trauma/angst/chronische stress/overprikkeling.

Bewegen en opstellingen​​ 
Hierbij worden (aan de hand van individuele gesprekken) inzichten in gedachten, gevoelens en gedrag ontdekt en worden deze cognitieve inzichten met het volledige lichaam gevoeld in plaats van dat zij enkel als waarheid worden aangenomen. Aan de hand van fysieke beweging wordt er ook beweging in de emotionele ervaringen gebracht, waardoor emoties meer ruimte krijgen om vrij te komen. Je hoofd houdt de angst, de woede of het verdriet niet meer tegen en er kan op een zachte manier mee gewerkt worden

Ademwerk en EFT
Met ademwerk kunnen emoties geholpen worden om vrij te komen of om te reguleren. Door specifieke ademhalingstechnieken in te zetten kan het proces gedragen worden.
EFT is een techniek die ondersteunend werkt na vrijgekomen emoties. Het zorgt ervoor dat je weer in het lichaam kan gaan voelen en contact met het nu maakt nadat je een emotionele situatie hebt doorleefd. 

Ik wil niet leren om niet bang te zijn; ik wil leren beven.

Chandra Livia Candiani - Italiaanse auteur en dichter
Ik zoek hulp