Cognitieve Psychologie

De achtergrond

Cognitieve therapie betekent dat we ons voornamelijk met de driehoek ‘gedachten – gevoel – gedrag’ bezighouden en deze aanpak heeft individuele psychologische gesprekken als basis.​Als basispsycholoog met de master Klinische Psychologie als afstudeerrichting ben ik bevoegd om deze cognitieve aanpak in te zetten.

De behandeling

De behandelprotocollen worden binnen de reguliere psychologie opgesteld en bieden een richtlijn voor de aanpak van psychologische problematiek. Cognitieve GedragsTherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Schematherapie zijn hier voorbeelden van. 

Het effect

Tijdens de behandelingen krijg je inzichten in je denkwijze, waar dit de oorsprong in heeft en hoe je deze aan kan pakken om de ervaren psychische problemen in het dagelijks leven te verminderen. Aanpassingen in je gedachten en in je dagelijks gedrag zorgen ervoor dat je gevoelens een positieve ontwikkeling doormaken.

De cliënt

Voornamelijk bij mensen die in hun hoofd leven (veel nadenken en piekeren) of die een bovengemiddelde intelligentie hebben, heeft deze vorm van psychologie een kleinere kans van slagen dan de lichaamsgerichte psychologie.

Als we geen winter hadden, dan zou de lente niet zo aangenaam zijn.

Anne Bradstreet - Amerikaanse puriteinse dichter
Ik zoek hulp