Wat is het?
In de praktijk zie ik veel cognitief ingestelde cliënten; mensen die voornamelijk hebben geleerd om te ‘denken’ en die zijn vergeten om ook te ‘voelen’. Hierbij wordt duidelijk dat de cliënt het contact met het lichaam verloren is geraakt en ik noem deze cliënten wel eens ‘wandelende hoofden’. Door enkel in het denken te blijven hangen en cognitieve therapie aan te gaan, zie ik dat er een ‘trucje’ wordt aangeleerd en dat de cliënt onvoldoende naar het gevoel (de emotie) kan gaan of deze onbewust blijft vermijden. In die gevallen lijkt de cognitieve therapie onvoldoende aan te slaan en blijkt een alternatieve aanpak effectiever te zijn. Als lichaamsgericht therapeut werk ik dan met een zachte vorm van therapie waarbij de connectie wordt gemaakt tussen denkpatronen, dagelijkse gedragingen, ervaren psychische problematiek en de fysieke sensaties. We houden ons op het fysieke gebied bezig met ademhaling, visualisaties en klanken. Ook systeemtherapie en familieopstellingen horen bij de lichaamsgerichte therapie; hierbij wordt de problematiek benaderd via een systeem van factoren (zoals het gezinssysteem of onderlinge relaties tussen gebeurtenissen)
Om als lichaamsgericht therapeut aan de slag te kunnen gaan, is het belangrijk voor mij als psycholoog om zelf ook in goed (intuïtief) contact met mijn lichaam te staan. Zeker in de beginfase van de behandeling kan het zijn dat mijn lichaam vertelt wat er in de cliënt gebeurt in plaats van dat de cliënt het zelf kan waarnemen. Ik kan dan als een spiegel functioneren en vragen of mijn gevoel klopt. Er zijn binnen de lichaamsgerichte therapie twee werkvormen die voor mij centraal staan:
1. Psychologische gesprekken met fysieke opstellingen en bewegingen
Hierbij worden (aan de hand van individuele gesprekken) inzichten in gedachten, gevoelens en gedrag ontdekt en worden deze cognitieve inzichten met het volledige lichaam gevoeld in plaats van dat zij enkel als waarheid worden aangenomen. Aan de hand van fysieke beweging wordt er ook beweging in de emotionele ervaringen gebracht, waardoor emoties meer ruimte krijgen om vrij te komen. Je hoofd houdt de angst, de woede of het verdriet niet meer tegen en er kan op een zachte manier mee gewerkt worden.
2. Traumatherapie met fysieke benadering
Traumatherapie kan inhouden dat er een grote impactvolle gebeurtenis in je leven heeft plaatsgevonden, maar het kan ook te maken hebben met herhaalde negatieve ervaringen met hetzelfde thema of met vroegkinderlijke overtuigingen. Deze laatste twee vormen zie ik het meest en heeft invloed op je zelfbeeld en negatieve emoties. Denk bijvoorbeeld aan hoe je vroeger gepest bent, hoe je je als kind niet gezien hebt gevoeld, herhaalde verbroken relaties of op welke wijze je ouders niet helemaal in staat waren om je op een veilige manier op te voeden. Deze behandelvorm in de lichaamsgerichte therapie helpt je om inzicht te krijgen in de oorzaken van je gevoelens en om terug te gaan naar momenten in je leven die grote impact hebben op wie je nu bent. Middels fysieke beweging in het lichaam worden ook nu weer emotionele blokkades vrijgemaakt. Ik bied hierbij ondersteuning door aanrakingen van het lichaam, zodat cognitieve blokkades geen ruimte krijgen om emoties te voorkomen en daarmee het doorvoelen van het trauma te blokkeren. Fysieke aanraking betreft in deze gevallen altijd dat ik mijn hand op een deel van je lichaam leg waar ik een blokkade voel (bijvoorbeeld op je rug, buik, hoofd of voeten). In die gevallen zal ik altijd eerst vragen of je toestemming geeft voor de aanraking.
Bij welke problematiek?
De lichaamsgerichte therapie is bij uitstek in te zetten bij angst, paniekaanvallen of voortdurend piekeren, bij continuerende fysieke en mentale klachten, bij stress, burn out of depressie (zonder suïcidaliteit), bij licht traumatische ervaringen of jeugdtrauma’s, bij problemen in familiesystemen en hechtingsproblemen (verlatings- of bindingsangst) en bij negatief zelfbeeld of sociale uitdagingen.
Meer informatie
Wanneer je meer informatie zoekt over praktische zaken dan verwijs ik je naar de betreffende pagina. Middels het contactformulier kan je een behandeling aanvragen of een vraag stellen.